AB, BigTech’in Adil Paylaşım Tartışması Mobil Toplantılara Damgasını Vuruyor
AB, BigTech’in Adil Paylaşım Tartışması Mobil Toplantılara Damgasını Vururken “Taraf Tutmadığını” Açıkladı
Pazartesi günü, AB endüstri şefi Thierry Breton, Barselona'da dünyanın en büyük telekom konferansı açılırken, 5G ve geniş bandın yaygınlaştırılmasının kimin tarafından finanse edileceği konusunda Big Tech ve Avrupalı telekom operatörleri arasındaki çatışmada taraf tutmadığını söyledi.
Mobil Dünya Kongresi'nde (MWC) konuşan Breton, geçen hafta başlatılan ve Büyük Teknolojinin maliyetlerin daha fazlasını üstlenmesini gerektirecek 12 haftalık bir istişareyi savunarak “Benim için asıl zorluk, 2030 yılına kadar Barselona'da da dahil olmak üzere AB genelindeki sokaklarımızdaki vatandaşlarımızın ve iş dünyamızın hızlı, güvenilir ve veri yoğun Gigabit bağlantısına erişebilmelerini sağlamak.” dedi.
Mobil Dünya Kongresi'ne katılan Alphabet (GOOGL.O), Meta (META.O) ve Netflix (NFLX.O) gibi teknoloji firmalarının temsilcilerinin bu fikre karşı çıkması bekleniyor.
Yeni ürün lansmanlarının da ilgi odağı olacağı etkinliğe teknoloji yöneticileri, yenilikçiler ve düzenleyiciler dahil 80.000'den fazla kişinin katılması bekleniyordu.
Breton, Telefonica CEO'su Jose Maria Alvarez-Pallete ve Orange CEO'su Christel Heydemann'ın da katıldığı bir açılış etkinliğinde konuştu.
Deutsche Telekom (DTEGn.DE), Orange (ORAN.PA), Telefonica (TEF.MC) ve Telecom Italia (TLIT.MI), Big Tech'in ücretleri ödemesi için aktif olarak lobicilik yapmaktadır.
Alvarez-Pallete, “Telekom şirketleri ve Big Tech arasında işbirliği yapma zamanı.” dedi. “İşbirliği, herkesin çabadan adil bir pay alarak katkıda bulunması anlamına gelmektedir”. Orange'dan Heydemann, Avrupa'nın net tarafsızlık ilkesini değiştirmek veya yeni bir vergi mekanizması için zorlamak istemediğini vurgularken, AB istişaresini ‘dengesiz bir durum’ olarak adlandırdığı durumu ele almak için “ilk adım” olarak nitelendirdi.
“Büyük çevrimiçi trafik üreticilerinin bağlantı gereksinimlerine adil bir katkı sağlayacak yeni bir Avrupa çerçevesi için çağrıda bulunuyoruz.” dedi.
Hollanda hükümeti Pazartesi günü teknoloji şirketlerine internet ücreti koymamaları konusunda uyardı ve Breton'un istişaresini eleştiren ilk AB hükümeti oldu.
Böyle bir hareketin net tarafsızlık kurallarını ihlal edebileceğini ve Avrupalılar için fiyat artışlarına yol açabileceğini söyledi.
CEO'su Greg Peters'in Barselona konferansında Breton ile görüşmesini ayarlayan Netflix gibi içerik sağlayıcılar, firmalarının zaten altyapıya büyük yatırımlar yaptığını iddia ediyor.
Ek ücret ödemenin tüketicilere fayda sağlayan ürünlere yapılan yatırımı azaltacağını söylüyorlar.
750'den fazla cep telefonu operatörünü temsil eden bir dernek ve Mobil Dünya Kongresi'nin arkasındaki organizasyon organı ve mobil operatörlerle ilgili bir topluluk olan GSMA, tartışmanın ön saflarında yer aldı.
GSMA'nın genel müdürü Mats Granryd Reuters'e “Bunun tarafsızlık hakkında olmadığını görebiliyoruz. Öncelik vermiyoruz. Kısıtlama yapmıyoruz. Yani, ağ tarafsızlığı söz konusu olduğunda normalde öne sürülen argümanları gerçekten görmüyoruz, ancak bu tartışmayı yapmaktan çok mutlu olacağız.” dedi.
Adil paylaşım veya ‘SPNP’ (Gönderen Taraf Ağı Öder) modelini eleştirenler, “trafik vergisi” olarak adlandırılan şeyin, içerik odaklı platformların hizmetlerini AB dışındaki ISS'ler (internet servis sağlayıcıları) aracılığıyla yönlendirmelerine yol açabileceği konusunda uyardılar.
ABD'li kâr amacı gütmeyen bir savunuculuk grubu olan Internet Society'nin direktörü David Frautschy, “Bu yeni düzenlemeler ağ tarafsızlığı hükümlerini ihlal edecek ve interneti parçalayarak Avrupalı tüketicilere ve ekonomilere zarar .” dedi.
“Telekom operatörlerinin istediğini yapmasına izin vermek için hisseler çok yüksek.” NTT Başkan Yardımcısı ve ABD Federal İletişim Komisyonu danışmanı Shahid Ahmed, düzenlemelerin uygulanmasının ve yürürlüğe konmasının zor olacağını söyledi.
Mobil Dünya Kongresi’nde ayrıca HMD Global, Honor, Huawei (HWT.UL), RealMe ve Xiaomi (1810.HK) gibi şirketlerden yeni ürün lansmanları yapılacak.
Diğer önemli konular arasında, bazı yöneticileri hayal kırıklığına uğratan 5G benimseme oranı ve OpenAI'nin ChatGPT'si gibi üretken yapay zeka sistemlerinin potansiyel kullanımları yer almaktadır.
Kaynak: Reuters
Editör: Bilge Dua KÖSEN