Akıllara Durgunluk Veren Yapay Zekalı Chatbot: ChatGPT
Yapay zekayla ilgilenmiyor olsanız bile, ChatGPT'ye dikkat etmenin zamanı geldi; çünkü bu konu çok önemli.
OpenAI adlı yapay zekadaki güçlü bir oyuncudan gelen araç, doğal dilde istemler yazmanıza olanak tanınmaktadır. ChatGPT daha sonra biraz yapmacık olsa da sohbete dayalı yanıtlar sunar. Bot, sonraki yanıtlarını bilgilendirmek için önceki soruları ve yanıtları kullanarak diyaloğunuzun başlığını hatırlar. Cevaplarını internetteki büyük hacimli bilgilerden alır.
ChatGPT çok önemlidir. Bu araç, öğrenebileceği iyi eğitim verilerinin olduğu alanlarda oldukça bilgili görünmektedir. Henüz tüm insanların yerini alacak kadar her şeyi bilen veya akıllı değildir, ancak yaratıcı olabilir ve yanıtları düpedüz otoriter gelebilmektedir. Lansmanından birkaç gün sonra, bir milyondan fazla kişi ChatGPT'yi deniyordu.
Ancak dikkatli olun, OpenAI uyarıyor. ChatGPT'de, bazılarının fark edilmesi kolay ve bazılarının daha incelikli olduğu her türlü potansiyel tuzak vardır.
OpenAI CEO'su Sam Altman, ‘Şu anda önemli herhangi bir şey için ona güvenmek bir hata. Sağlamlık ve doğruluk konusunda yapacak çok işimiz var.’ diye tweet attı. İşte ChatGPT'nin neden önemli olduğuna ve neler olduğuna bir bakış.
ChatGPT büyük bir iş haline geliyor. Ocak ayında Microsoft, OpenAI'ye milyarlarca dolar yatırım sözü verdi. ChatGPT'nin arkasındaki teknolojinin değiştirilmiş bir sürümü, şimdi Microsoft'un Google aramaya yönelik yeni Bing mücadelesine güç veriyor ve sonunda, şirketin dijital yaşamınızın her alanına yeni AI yardımcı pilot akıllıları oluşturma çabasına güç verecek. Bing, arama sorgularını işlemek, farklı kaynaklardan sonuçları derlemek, belgeleri özetlemek, seyahat programları oluşturmak, soruları yanıtlamak ve genellikle insanlarla sohbet etmek için OpenAI teknolojisini kullanmaktadır. Bu, arama motorları için potansiyel bir devrimdir, ancak olgusal hatalar ve dengesiz konuşmalar gibi sorunlarla boğuşmuştur.
ChatGPT Nedir?
ChatGPT, OpenAI’ın Kasım ayında çok büyük, güçlü bir yapay zeka sisteminin neler başarabileceğini göstermek ve test etmek için piyasaya sürdüğü bir yapay zeka sohbet robotu sistemidir. Ona sayısız soru sorabilirsiniz ve genellikle yararlı bir yanıt alırsınız.
Örneğin, ‘Newton’un hareket yasalarını açıklamak’ gibi ansiklopedi soruları sorabilirsiniz. ‘Bana bir şiir yaz’ diyebilir ve yazdığında ‘Şimdi daha heyecanlı hale getir’ diyebilirsiniz. Bir kelimenin harflerini dizmenin tüm farklı yollarını gösterecek bir bilgisayar programı yazmasını isteyebilirsiniz.
İşin püf noktası şu ki ChatGPT tam olarak hiçbir şey bilmiyor. Bu, internetten toplanan geniş metin yığınlarındaki kalıpları tanımak için eğitilmiş, daha sonra daha yararlı, daha iyi diyaloglar sunmak için insan yardımıyla daha da eğitilmiş bir yapay zekadır. Aldığınız yanıtlar makul ve hatta yetkili görünebilir, ancak OpenAI‘ın uyardığı gibi tamamen yanlış olabilirler.
Sohbet robotları, müşterilerin ihtiyaç duydukları şeyleri elde etmelerine yardımcı olmanın yollarını arayan şirketlerin ve Turing Testinin üstesinden gelmeye çalışan yapay zeka araştırmacılarının yıllardır ilgisini çekmektedir. Bilgisayar bilimcisi Alan Turing’in 1950’de zekayı ölçmenin bir yolu olarak önerdiği ünlü ‘Taklit Oyunu’ budur: Bir insan bir insanla ve bir bilgisayarla konuşurken hangisinin hangisi olduğunu anlayabilir mi?
Ancak şirketler, müşteri hizmetleri işlerini halletmek için insanlar yerine onları kullanmayı sınırlı bir başarı ile denediğinden, sohbet robotlarının çok fazla yükü vardır. Teknolojisi müşteri iletişimini yöneten Jet adlı bir şirketin sponsorluğunda 1.700 Amerikalı üzerinde yapılan bir araştırma, insanların %72'sinin sohbet robotlarını zaman kaybı olarak gördüğünü ortaya koydu.
ChatGPT hızla internette yaygın olarak kullanılan bir araç haline geldi. UBS analisti Lloyd Walmsley, Şubat ayında, ChatGPT'nin geçen ay aylık 100 milyon kullanıcıya ulaştığını ve TikTok'un yaklaşık dokuz ay ve Instagram'ın iki buçuk yılda yaptığı başarıyı iki ayda yaptığını tahmin etmektedir. New York Times, iç kaynaklara atıfta bulunarak, günlük 30 milyon kişinin ChatGPT kullandığını söyledi.
Ne tür sorular sorabilirsiniz?
Her şeyi sorabilirsiniz, ancak bir cevap alamayabilirsiniz. OpenAI, fiziği açıklamak, doğum günü partisi fikirleri istemek ve programlama yardımı almak gibi birkaç kategori öneriyor.
Ondan bir şiir yazması istendi ve yazdı, ancak herhangi bir edebiyat uzmanının etkileneceği pek sanılmamaktadır. Daha sonra şiiri daha heyecanlı hale getirmesini istediler ve ChatGPT şiiri savaş alanı, adrenalin, gök gürültüsü ve macera gibi kelimelerle süsledi.
ChatGPT’nin uzmanlığı geniş ve bir konuşmayı takip etme yeteneği dikkate değer. ‘Mor’ ile kafiyeli kelimeler sorulduğunda birkaç öneride bulundu, ardından ‘Pembeye ne dersin?’ diye sorulduğunda ise hiç tereddüt etmedi.
‘Hassas davranarak mı yoksa sert davranarak mı biriyle çıkmak daha kolaydır?’ diye sorulduğunda, GPT kısmen şöyle yanıt verdi: ‘Bazı insanlar hassas bir kişiyi daha çekici ve cazip bulabilirken, diğerleri sert ve iddialı bir bireye çekilebilir. Genel olarak, başkalarıyla etkileşimlerinizde samimi ve özgün olmak, bir randevu almak için belirli bir kalıba veya kişiliğe uymaya çalışmaktan daha etkili olacaktır.’
İnsanların aklını başından alan botun hesaplarını bulmak için çok uzağa bakmanıza gerek yok. Twitter, yapay zekanın sanat önerileri üretme ve kod yazma konusundaki hünerlerini sergileyen kullanıcılarla dolup taşıyor. Hatta bazıları üniversite kompozisyonu ile birlikte ‘Google’ın öldüğünü’ ilan etti.
CNET yazarı David Lumb, ChatGPT'nin yardımcı olabileceği bazı yararlı yolların bir listesini hazırladı, ancak daha fazlasını ortaya çıkarmaya devam ediyor. Bir doktor, bir sağlık sigortası şirketini bir hastanın prosedürünü ödemeye ikna etmek için kullandığını söylüyor.
ChatGPT'yi kim geliştirdi ve nasıl çalışıyor?
ChatGPT, bir yapay zeka araştırma şirketi olan OpenAI'nin buluşudur. Misyonu, ‘güvenli ve faydalı’ bir yapay genel zeka sistemi geliştirmek veya başkalarının bunu yapmasına yardımcı olmaktır. OpenAI'nin 375 çalışanı vardır ve OpenAI CEO’su Altman Ocak ayında tweet attı. Ocak ayında yaptığı bir konuşmada ‘OpenAI, yapay zeka alanındaki en yetenekli araştırmacıları ve mühendisleri bir araya getirmeyi başardı’ dedi.
Daha önce, önce bir insan yazmış gibi ses çıkarabilen metinler üretebilen GPT-3 ile ve ardından, yazdığınız metin istemlerine dayalı olarak artık ‘üretken sanat’ olarak adlandırılan şeyi yaratan DALL-E ile sıçrama yaptı.
GPT-3 ve ChatGPT'nin temel aldığı GPT 3.5 güncellemesi, büyük dil modelleri adı verilen yapay zeka teknolojisinin örnekleridir. Gördüklerine göre tipik olarak haftalarca süren büyük miktarda bilgisayar gücüyle metin oluşturmak üzere eğitilirler ve otomatik olarak eğitilebilirler. Örneğin, eğitim süreci metnin rastgele bir paragrafını bulabilir, birkaç kelimeyi silebilir, yapay zekadan boşlukları doldurmasını isteyebilir, sonucu orijinaliyle karşılaştırabilir ve ardından yapay zeka sistemini olabildiğince yaklaştığı için ödüllendirebilir. Defalarca tekrarlamak, karmaşık bir metin oluşturma becerisine yol açabilir.
Tamamen otomatik değildir. İnsanlar, ChatGPT'nin ilk sonuçlarını ince ayar adı verilen bir süreçte değerlendirir. Gözden geçiren insanlar, OpenAI modellerinin daha sonra genelleme yaptığı yönergeleri uygular. Buna ek olarak, OpenAI, şiddet, cinsel istismar ve nefret söylemi gibi sorunlara yönelik binlerce metin parçasını incelemek için insanlara saatte 3,74 dolara kadar ödeme yapan Kenyalı bir firma kullandı ve bu veriler, ChatGPT yanıtlarından ve OpenAI eğitim verilerinden bu tür materyalleri taramak için tasarlanmış yeni bir AI bileşeninde oluşturuldu.
ChatGPT aslında hiçbir şeyi sizin bildiğiniz şekilde bilmiyor. Yalnızca bir bilgi istemi alabilir, eğitim verileri okyanusunda ilgili bilgileri bulabilir ve bunları makul görünen metin paragraflarına dönüştürebilir. ChatGPT ve rakiplerinin kullandığı büyük dil modeli teknolojisinden bilgisayar bilimcisi ve internet öncüsü Vint Cerf, ‘İstediğimiz öz-farkındalıktan çok uzağız,’ dedi.
ChatGPT ücretsiz mi?
Evet, en azından şu an için ücretsiz, ancak Ocak ayında OpenAI, diğerlerinin mesaj aldığı en yoğun kullanım zamanlarında bile daha hızlı yanıt veren ve çalışmaya devam eden ücretli bir sürüm ekledi: ‘ChatGPT şu anda tam kapasitede.’
İlgilenirseniz bir bekleme listesine kaydolabilirsiniz. OpenAI'den Altman, ChatGPT'nin yanıt başına ‘hesaplama maliyetlerinin göz alıcı olduğu’ konusunda uyardı, Altman tahmin etti. OpenAI, temel bir serbest kullanım seviyesini aştığınızda DALL-E sanatı için ücret almaktadır.
Ancak OpenAI, muhtemelen GPT araçları için bazı müşteriler bulmuş görünüyor. Reuters'e göre, potansiyel yatırımcılara 2023'te 200 milyon dolar ve 2024'te 1 milyar dolar gelir beklediği söylendi.
ChatGPT’nin sınırları nelerdir?
OpenAI’ın da vurguladığı gibi, ChatGPT size yanlış cevaplar verebilir. Bazen, yardımsever bir şekilde, sizi kendi eksiklikleri konusunda özellikle uyaracaktır. Örneğin, ‘kıvranan gerçekler yassı zihni aşar’ cümlesini kimin yazdığını sorduğumda ChatGPT, ‘Üzgünüm, ancak internette gezinemiyorum veya eğitim aldığımın ötesinde herhangi bir harici bilgiye erişemiyorum’ dedi
ChatGPT bu ifadenin anlamı üzerinde bir deneme yapmaya istekliydi: ‘Eldeki gerçeklerin ve bilgilerin işlenmesinin veya anlaşılmasının zor olduğu bir durum.’ Bu yorumu, daha fazla bağlam olmadan karar vermenin zor olduğu ve bunun sadece olası bir yorum olduğu uyarıları arasına sıkıştırdı.
ChatGPT’nin yanıtları yetkili görünebilir ancak yanlış da olabilir.
Beyond Limits adlı farklı bir yapay zeka şirketinde veri bilimi direktörü Mike Krause, ‘Size doğru yanıtı vermesi amacıyla çok iyi yapılandırılmış bir soru sorarsanız, muhtemelen doğru yanıtı alırsınız. İyi ifade edilecek ve Harvard'daki bir profesörün ağzından çıkmış gibi ses çıkaracak’ dedi.
Science dergisi Ocak ayında ChatGPT metnini yasakladı. ‘Bir yapay zeka programı yazar olamaz. Bu politikaların ihlali, değiştirilmiş imgelerden veya mevcut eserlerin intihalinden farklı olmayan bilimsel suistimaller oluşturacaktır’ dedi. Yazılım geliştirici sitesi
StackOverflow, programlama sorularına ChatGPT yanıtlarını yasakladı. Yöneticiler, ‘ChatGPT'den ortalama doğru yanıt alma oranı çok düşük olduğundan, ChatGPT tarafından oluşturulan yanıtların gönderilmesi siteye ve doğru yanıt soran veya arayan kullanıcılara büyük ölçüde zararlıdır.’
Aynı soruyu birden fazla kez sorarak ChatGPT’nin ne kadar kurnaz bir sanatçı olabileceğini kendiniz de görebilirsiniz. Bilgisayar çipi endüstrisinin veri işleme transistörlerinin sayısını artırma konusundaki ilerlemesini takip eden Moore Yasası‘nın tükenip tükenmediği iki kez soruldu ve iki farklı yanıt alındı. Biri iyimser bir şekilde ilerlemenin devam edeceğine işaret ederken, diğeri daha acımasız bir şekilde yavaşlamaya ve ‘Moore Yasası’nın sınırlarına ulaşıyor olabileceği’ inancına işaret etti.
Her iki fikir de bilgisayar endüstrisinde yaygındır, dolayısıyla bu muğlak duruş belki de insan uzmanların ne düşündüğünü yansıtmaktadır.
Net cevapları olmayan diğer sorularda, ChatGPT genellikle sabitlenemeyecektir.
Yine de bir cevap sunması, bilgi işlemde kayda değer bir gelişmedir. Bilgisayarlar, sözdizimi ve arayüz gerekliliklerini tam olarak yerine getirmediğiniz sürece çalışmayı reddetme konusunda ünlüdür. Büyük dil modelleri daha insan dostu bir etkileşim tarzı ortaya koyuyor ve kopyalama ile yaratıcılık arasında bir yerde cevaplar üretme yeteneğinden bahsetmemektedir.
ChatGPT, öğrencilerin daha iyi kopya çekmelerine yardımcı olacak mı?
Evet, ancak diğer birçok teknolojik gelişmede olduğu gibi, bu basit bir siyah beyaz durum değildir. Onlarca yıl önce, öğrenciler ansiklopedileri kopyalayabilir ve hesap makineleri kullanabilirdi ve son zamanlarda da arama motorlarını ve Wikipedia'yı kullanabiliyorlardı. ChatGPT, araştırmaya yardımcı olmaktan ev ödevinizi sizin yerinize yapmaya kadar her şey için yeni yetenekler sunar. Birçok ChatGPT yanıtı, çoğu zaman bir yazarın tercih edebileceğinden daha boğucu ve bilgiçlik taslayan bir tonda olsa da, kulağa zaten öğrenci denemeleri gibi gelmektedir.
Google programcısı Kenneth Goodman, ChatGPT'yi birkaç sınavda denedi. Amerika Birleşik Devletleri Tıbbi Ruhsat Sınavında %70, avukatlar için bir baro sınavında %70, başka bir yasal testte 15 üzerinden dokuz doğru, Çok Eyaletli Mesleki Sorumluluk Sınavında, New York eyaletinin lise kimya sınavının çoktan seçmeli bölümünde %78 puan ve Hukuk Fakültesi Kabul Testinde 40. yüzdelik dilimde yer aldı.
Lise öğretmeni Daniel Herman, ChatGPT'nin bugün çoğu öğrenciden daha iyi yazdığı sonucuna vardı. ChatGPT'nin potansiyel kullanışlılığına hayranlık duymakla insan öğrenimine zarar vermesinden korkmak arasında kararsızdır. ‘Bu an daha çok hesap makinesinin icadı gibi mi, beni uzun bölme işlerinden kurtarıyor mu, yoksa daha çok piyanonun icadı gibi, bizi nelerden mahrum ediyor? sadece insan duyguları aracılığıyla iletilebilir mi?’ dedi.
Maryville Üniversitesi'nde iletişim profesörü olan Dustin York, eğitimcilerin ChatGPT'yi bir araç olarak kullanmayı öğreneceklerini ve öğrencilerin eleştirel düşünmelerine yardımcı olabileceğini fark edeceklerini umuyor. York, ‘Eğitimciler, Google'ın, Wikipedia'nın ve internetin kendisinin eğitimi mahvedeceğini düşündüler, ancak yapmadılar. Beni en çok endişelendiren, ChatGPT gibi yapay zekanın kabul edilmesini aktif olarak caydırmaya çalışan eğitimciler. Bu bir kötü adam değil, bir araçtır’ dedi.
Öğretmenler ChatGPT kullanımını fark edebilir mi?
%100 kesinlik yoktur ancak yapay zeka yardımını tespit edecek teknoloji bulunmaktadır. Liselere ve üniversitelere intihali tespit etmek için araçlar satan şirketler artık yapay zekayı da tespit etmeye doğru genişliyor.
Coalition Technologies’den biri, web sitesinde bir AI içerik dedektörü sunmaktadır. CEO Alon Yamin, Copyleaks'in ChatGPT tarafından oluşturulan metni %99 doğru bir teknolojiyle tespit etmek için tasarlanmış ücretsiz bir Chrome uzantısı yayınladığını söyledi. Ancak dedektörleri engellemek için yeni teknikler yakalamaya çalışmak ‘bitmeyen bir kedi ve fare oyunudur’ dedi.
Copyleaks, okullar tarafından sistemine yüklenen öğrenci ödevlerinin erken bir testini gerçekleştirdi. Yamin, ‘Sistemimize gönderilen öğrenci ödevlerinin yaklaşık %10'u en azından bir düzeyde yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir içerik içermektedir’ dedi.
OpenAI, Şubat ayında AI ile yazılmış metin için kendi dedektörünü başlattı. Ancak bir intihal tespit şirketi olan CrossPlag, testinde yapay zeka tarafından oluşturulan 10 pasajdan yalnızca ikisini tespit ettiğini söyledi. Şirket, ‘Tespit araçları gerekli olsa da, yanılmaz değiller’ dedi.
Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, OpenAI'nin önceki GPT-2 dil modelini kullanarak intihal konusunu incelediler. GPT-3.5 kadar karmaşık değildir, ancak eğitim verileri daha yakından incelenmek üzere mevcuttur. Araştırmacılar, GPT-2'nin intihal edilmiş bilgileri zaman zaman sadece kelimesi kelimesine değil, aynı zamanda başka kelimelerle ifade edilen pasajlar ve kaynaklarını alıntılamadan öne çıkan fikirler de buldular. Dil modelleri her üç intihal türünü de işledi ve modeli eğitmek için kullanılan veri kümesi ve parametreler ne kadar büyükse, intihal o kadar sık meydana geldi
ChatGPT yazılım yazabilir mi?
Evet, ancak uyarılarla birlikte. ChatGPT insanların attığı adımları takip edebilir ve gerçek programlama kodu oluşturabilir. Şubat ayında bir programcı, Imgur'da bir araba tamir merkezi için yazılım yazarken kullandığı komut dizisini göstererek ‘Bu aklımı başımdan alıyor. Bu en az bir saatlik bir çalışma olurdu ve 10 dakikadan az sürdü’ dedi.
Sadece programlama kavramlarını karıştırmadığından veya çalışmayan bir yazılım kullanmadığından emin olmalısınız. ChatGPT tarafından üretilen yazılımlara yönelik StackOverflow yasağının bir nedeni var.
Ancak web üzerinde ChatGPT’nin gerçekten işe yarayabileceği yeterince yazılım bulunmaktadır. Bir geliştirici olan Cobalt Robotics Baş Teknoloji Sorumlusu Erik Schluntz, ChatGPT’nin üç gün boyunca tavsiye aramak için StackOverflow’u bir kez bile açmayacak kadar yararlı tavsiyeler sağladığını tweetledi.
Bir diğeri, yapay zeka sanat sitesi Lexica’dan Gabe Ragland, ChatGPT’yi, ‘React‘ aracıyla oluşturulmuş web sitesi kodu yazmak için kullandı.
ChatGPT, bir grup metindeki tarihler veya bir web sitesi adresindeki bir sunucunun adı gibi belirli kalıpları tespit etmek için güçlü, ancak karmaşık bir sistem olan düzenli ifadeleri (regex) ayrıştırabilir. Programcı James Blackwell, ChatGPT’nin ‘regex’i açıklama yeteneği hakkında ‘7/24 yanınızda bir programlama öğretmeni olması gibi’ diye tweet attı. İşte teknik becerilerinin etkileyici bir örneği şudur ki ChatGPT bir Linux bilgisayarı taklit ederek komut satırı girdilerine doğru yanıtlar verebilmektedir.
Yasaklanmış şeyler nedir?
ChatGPT, OpenAI'nin ‘yapay genel zekanın tüm insanlığa fayda sağlamasını sağlama’ misyonuyla uyumlu bir davranış olan ‘uygunsuz’ istekleri ayıklamak için tasarlanmıştır.
ChatGPT'nin kendisine neyin yasak olduğunu sorarsanız, size şunları söyleyecektir: ‘ayrımcı, saldırgan veya uygunsuz sorular. Buna ırkçı, cinsiyetçi, homofobik, transfobik veya başka türlü ayrımcı veya nefret dolu sorular dahildir.’ Yasadışı faaliyetlerde bulunmasını istemek de kesinlikle yasaktır.
OpenAI, ChatGPT'nin kötü amaçlarla kullanılmasını istemese de, Bree Fowler'ın bildirdiğine göre, ChatGPT'yi insanları hassas bilgilerle ayrılmaları için kandırmaya çalışmak üzere kimlik avı e-postaları yazmak için kullanmak çok kolaydır.
ChatGPT, Google aramasından daha mı iyi?
Bir bilgisayara soru sormak ve cevap almak faydalıdır ve genellikle ChatGPT yanıtları gösterir.
Google genellikle size önerilen soru cevaplarını ve alakalı olacağını düşündüğü web sitelerine bağlantılar sağlar. Çoğu zaman ChatGPT'nin yanıtları Google'ın önereceklerini çok aşar, bu nedenle GPT-3'ün rakip olduğunu hayal etmek kolaydır.
Ancak ChatGPT'ye güvenmeden önce iki kez düşünmelisiniz. Google'ı ve Wikipedia gibi diğer bilgi kaynaklarını kullanırken olduğu gibi, ChatGPT’ye güvenmeden önce orijinal kaynaklardan gelen bilgileri doğrulamak en iyi uygulamadır.
ChatGPT cevaplarının doğruluğunu kontrol etmek biraz iş gerektirir çünkü size herhangi bir bağlantı veya alıntı içermeyen bazı ham metinler verir. Ancak yararlı olabilir ve bazı durumlarda düşündürücü olabilir. Google arama sonuçlarında doğrudan ChatGPT gibi bir şey göremeyebilirsiniz, ancak Google kendi başına büyük dil modelleri oluşturdu ve halihazırda aramada olan yapay zekayı yoğun bir şekilde kullanmaktadır.
Bununla birlikte, Google'ın derin yapay zeka uzmanlığını ortaya koymaya istekli olduğunu söyleyen ChatGPT, New York Times'a göre Google'da ‘kırmızı kod’ acil durumunu tetikledi ve Google'ın kurucu ortakları Larry Page ve Sergey Brin'i aktif çalışmaya geri çekti. Microsoft, ChatGPT'yi rakip arama motoru Bing'e dönüştürebilir. Açıkçası ChatGPT ve bunun gibi diğer araçların bilgi ararken oynayacağı bir rolü var.
Dolayısıyla ChatGPT, kusurlu olsa da, şüphesiz teknoloji geleceğimize giden yolu gösteriyor.
Kaynak: CNET
Editör: Hatice Zehra Şahin