top of page

Charlie Hebdo’nun karikatürü Türkiye’yi neden kızdırıyor?

İfade özgürlüğü mü yoksa aşağılamak mı? Charlie Hebdo’nun karikatürü Türkiye’yi neden kızdırıyor?

 


 

Fransız haftalık dergisi Charlie Hebdo’nun Türkiye’deki depremle ilgili karikatürü dünyanın her yerinden negatif yorumlar almaya devam ediyor.

Yalnızca Türk halkı değil, birçok Avrupa milleti ve diğer ülkeler Charlie Hebdo’nun karikatürüne tepki gösteriyor.

Türkiye, 6 şubatta merkezi Kahramanmaraş olan 2 ayrı depremle sarsıldı. Bu deprem modern Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketi olarak nitelendiriliyor.

10.000’den fazla insanın öldüğü rapor ediliyor, fakat bu rakamın bazılarınca büyük oranda artması bekleniyor. Fay hattı toplamda 13 milyon nüfusa sahip olan 10 farklı şehri etkiledi ve on binlerce insan soğuk hava koşullarında enkaz altında kurtarılmayı bekliyor.

Charlie Hebdo tarafından depremin olduğu gün yayınlanan "Günün Karikatürü" başlığıyla yayınlanan görselde "Türkiye'de deprem. Hatta tank göndermeye gerek yok." ibaresi geçiyor.

Charlie Hebdo, elbette sivri dili ve alaylı yaklaşımıyla tanınıyor. Derginin geçmişte yayımladığı birçok karikatür geniş çaplı öfkeye sebep oldu. Fakat bu, tartışmasız, derginin en alçak ve en uygunsuz noktasıdır.

Instagram'da yaklaşık 250.000 takipçisi olan, Linguo platformunun kurucusu, öğretmen ve girişimci Mohamed Hassissi, “Büyük bir deprem bir ülkeyi vurdu. Ve çocuklarda dahil binlerce masum insan öldü ve muhtemelen enkaz altında oldukları için binlerce insan ölecek. Maalesef ki, yalnızca kalbi hasta olan insanlar bunu komik buluyor ve bununla dalga geçiyor. Fransız dergisi Charlie Hebdo’nun yaptığı şey bu.” ifadelerini kullandı.

Hassissi, 2015’te Hz. Muhammed’in “nefret karikatürü”ne referansta bulunarak Charlie Hebdo’nun aynı şeyi daha önce de yaptığını ekledi.


“Modern barbarlar! Irkçı mizah”

Türkiye’nin lider haber kanallarından olan CNN Türk karikatürü “skandal" olarak tanımladı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın da sertçe tepki gösterdi: “Modern barbarlar! Kin ve nefretinizde boğulun.”

Düşüncelerini paylaşan Cezayirli-Fransız gazeteci Khaled Sid Mohand ve Faslı-Fransız akademisyen doktor Yannis Mahil, her ikisi de karikatürün “ırkçı mizah”ın birincil örneği olduğunu belirttiler.

Mohand’a göre: “Bu sözde mizah aşırı sağın mizahıdır, bu bir ırkçı mizahtır. Müslümanlar son 25 yılda Charlie Hebdo’nun takıntısı haline geldi.”

Fransız akademisyen Yannis Mahil ayrıca “fanatizm ve iğneleme’ ileri bir seviyeye ulaştığında mizahın nefret söylemi haline geldiğini belirtti.

Mahil, “Charlie Hebdo’nun hedefi çoğunlukla Müslümanlar, göçmenler, Afrikalılar ve Asyalılardır. Dergi kimi hedef göstereceğini ve bu nefreti özgür konuşma ve mizahın arkasına nasıl saklayacağını çok iyi biliyor.” dedi.

Fakat Charlie Hebdo’nun yalnızca azınlıklar, Müslümanlar ve yabancılarla dalga geçtiğini söylemek muhtemelen yanlış olur. Fransız dergi İtalya’daki 2016 depreminden sonra çok büyük bir kargaşayı tetikledi: Deprem kurbanlarını ülkenin meşhur lazanya yemeğiyle karşılaştıran bir karikatür yayımladı.


Charlie Hebdo hakkında

Charlie Hebdo ilk olarak Fransa’da 1960’ta Hara-kiri Hebdo olarak yayımlandı. Dergi, bir sonraki yıl ismini “Charlie Hebdo” olarak değiştirdi. Çarşamba günleri yayınlanan sol-anarşist eğilimli bir dergi olan Charlie Hebdo, 1981'de yayınına son verdi. Fakat 1992’de tekrardan yayımlandı. Hz. Muhammed hakkında yayımladıkları karikatürden sonra bir grup İslamcı silahlı adamlar 7 Ocak 2015’te derginin Paris ana merkezine 12 kişinin hayatını kaybettiği bir saldırıda bulundu.

Bu, rehinlerin süpermarkette tutulmasıyla sonuçlanan ve Fransız başkentinin sokaklarına panik ve polisin gelmesine neden olan, üç gün boyunca süren bir dizi terör olaylarının ilkiydi.

Yanıt olarak, daha sonra binlerce insan, birçok dünya lideriyle birlikte, kurbanlar için ortak bir dayanışma ve destek gösterisi düzenledi.


Kaynak: Euronews

Editör: Bilge Dua KÖSEN

bottom of page