top of page

Bilim İnsanları, İlk İnsanlar ve Maymunların Taş Aletlerinde Şaşırtıcı Benzerlikler Keşfetti

Araştırma, Tayland'daki Phang Nga Ulusal Parkı'ndaki uzun kuyruklu makakların kullandığı taş aletlerin yeni analizlerine dayanmaktadır Bu maymunlar, sert kabuklu yemişleri açmak için taş aletler kullanır ve bu süreç de genellikle çekiç ve örs taşlarının kırılmasına neden olur. Ortaya çıkan kırık taş topluluğu, önemli ve yaygındır. Dahası; bu eserlerin çoğu, Doğu Afrika'daki en eski arkeolojik alanların bazılarında kasıtlı olarak yapılmış taş aletlerini tanımlamak için yaygın olarak kullanılan özelliklerin tümünü taşımaktadır.


Bilinçli bir şekilde keskin taş pul yapma yeteneği, homininlerin evriminde çok önemli bir nokta olarak görülüyor. Bunun nasıl ve ne zaman gerçekleştiğini anlamak, tipik olarak geçmiş eserler ve fosillerin incelenmesine yönelik önemli bir sorunun cevabı niteliğindedir. Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nde araştırmacı olan baş yazar Tomos Proffitt, “Çalışmamız, taş alet üretiminin insanlara ve atalarımıza özgü olmadığını gösteriyor. Bu makakların fındıkları işlemek için taş aletler kullanması şaşırtıcı değil, çünkü çeşitli kabuklu deniz hayvanlarına erişmek için de aletler kullanıyorlar. İlginç olan şey, bunu yaparken kazara kendilerine ait, bazı hominin eserlerinden kısmen ayırt edilemeyen önemli bir arkeolojik kayıt üretmeleridir.” diyor.


Taş Alet Teknolojisinin Evrimine Dair Yeni Görüşler

Araştırmacılar, makakların kazara ürettiği taş parçalarını en eski arkeolojik alanlardan bazılarıyla karşılaştırarak, maymunlar tarafından üretilen eserlerin çoğunun erken homininlerle yaygın olarak ilişkilendirilenlerin aralığında olduğunu ortaya koydular. Yardımcı yazar Jonathan Reeves şunları vurguluyor: “Bu eserlerin fındık kırma yoluyla üretilebilmesi, arkeolojik kayıtlarda keskin kenarlı pullarla ilişkilendirdiğimiz çeşitli davranışlar için çıkarımlara sahiptir.”


Yeni keşfedilen makak taş aletler, ilk teknolojinin en eski atalarımızda nasıl başlamış olabileceğine ve kökeninin, mevcut en eski arkeolojik kayıtlardan önemli ölçüde daha eski olabilecek benzer fındık kırma davranışıyla bağlantılı olabileceğine dair yeni bilgiler sunuyor.


Çalışmanın kıdemli yazarı ve Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'ndeki Teknolojik Primatlar Araştırma Grubu Başkanı Lydia Luncz, “Bazı primatların bugün yaptıklarına benzer şekilde taş çekiçler ve örsler kullanarak somunları kırması, bazıları tarafından kasıtlı taş alet üretiminin olası bir öncüsü olarak önerildi. Bu çalışma, grubumuz tarafından yayınlananlarla birlikte, gelecekte böyle bir arkeolojik imzayı tanımlayabilmenin kapısını aralıyor. Bu keşif; yaşayan primatların, araştırmacıların kendi soyumuzdaki alet kullanımının kökenini ve evrimini araştırmalarına nasıl yardımcı olabileceğini gösteriyor.”


Editör: Öğr. Gör.Dr. Tuna Uysal

Kaynak: Science Daily

bottom of page