top of page

Japonya Türkiye depremi için daha fazla yardım planlıyor

Japonya Türkiye depreminde ölenlerin sayısının 10.000’i aşması nedeniyle daha fazla yardım planlıyor


Tokyo-Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida Çarşamba günü devletin ülkede ve komşu ülke olan Suriye’de ölen kişilerin sayısının 10.000’i aşması nedeniyle Türkiye’nin güneyinde şiddetli deprem tarafından etkilenen bölgelerine daha fazla yardım sağlayacağını söyledi.

Japon afet yardım kurtarma ekibinin Türkiye’nin güneyinde bulunan Kahramanmaraş ilinde çalışmaya başlamasıyla beraber Kişida, meclis oturumunda “ Yerel halkın ihtiyaçları ışığında gerekli yardımları göndermeyi düşünüyoruz” dedi.

Japonya’nın üst düzey devlet sözcüsü olan Kabine Genel Sekreteri Hirokazu Matsuno, bir basın toplantısında Tokyo’nun da devletin isteğine göre Suriye’ye de insani yardım sağlamayı düşündüğünü söyledi.

7.8 büyüklüğündeki depremin bölgeyi vurmasının üzerinden tam iki gün geçti ve kurtarma ekipleri soğuk kış ortamında çöken binaları ve enkazları kazarak zamana karşı yarışıyorlar.

Deprem, binaların devrilmesi ve geniş bir alanda yolların zarar görmesiyle hem Türkiye’de hem de Suriye’de 45.000’den fazla insanı yaraladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan salı günü yaptığı açıklamada ülkesine 70 ülkeden ve 14 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldığını ve Avrupa’dan 1000’den fazla kurtarma ekibinin geldiğini belirtti.

Japonya’da yaşayan Kürtler, Türkiye’nin güneyindeki aile üyelerinin ve arkadaşlarının nerede oldukları hakkında endişeliler.

Tokyo’nun yakınında bulunan Yokohama şehrinin bir sakini olan 47 yaşındaki Ekrem Yıldırım, Salı günü açıklamasında “ İlk fırsatta uluslararası yardım uzmanlarının oraya ulaşmasını istiyorum.” dedi.

Kahramanmaraş’taki babası ve erkek kardeşinin güvende olduklarını teyit edebildi, ancak bir arkadaşının üç akrabasını kaybettiğini ve yirmiden fazla kişiye ulaşamadığını söyledi.

Battaniyelere ihtiyaçlarının olduğunu vurgulayarak “ Depremzedeler kar ve enkazları elleriyle kazıyor.” dedi.

Ancak Kürt olması nedeniyle Türk devletinin zulmünden korktuğu için 2001 yılında Japonya’ya uçan Yıldırım, Ankara’nın insanlarına yeterli yardımları sağlayabilecekleri konusunda kuşkulandığını söyledi.

Suriye’de, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden yardım malzemeleri taşıyan uçaklar, başkent Şam havalimanına ulaştı. Yerel medyaya göre, Cezayir’den kurtarma ekipleri ve yardım malzemeleri de Halep’in kuzeyine ulaştı.

Bu sırada, yıllardır süren iç savaş ve dış müdahale ile parçalanmış durumdaki ve şu anda Devlet Başkanı Beşşar Esad’a muhalif güçlerin kontrolünde olan kuzeybatı eyaletindeki ülkeye yeterli yardımın sağlanıp sağlanmayacağı konusunda endişeler devam ediyor.

Birleşmiş Milletler ’in Türkiye’nin güneyi üzerinden Suriye’ye yaptığı insani yardım, bölgedeki depremin hasarından dolayı sekteye uğradı.

Annesi Türkiye’nin güneyinde yaşayan Yugel Mehmet, salı günü Japonya’da Kürtlerin acil toplantısına katıldıktan sonra “Acil bir durum olduğunden ötürü, etnik köken fark etmeksizin depremden etkilenen tüm bölgeler için destek aramak istiyoruz.” dedi.

Japonya Kürt Kültür Derneği grubu Tokyo’nun yakınında bulunan Kawaguchi’de yerel durum hakkında bilgi değiş tokuşunda bulunmak için toplandı. Üyelerinin işlettiği restoranlarda ya da sosyal medya aracılığıyla bağışlar topluyor.


Kaynak: Kyodo News

Editör: Bilge Dua Kösen


bottom of page