top of page

Kafein yoksunluğu: İyi kafeinsiz kahve içmek belirtileri azaltabilir

Bir çalışma, yüksek kalitede kafeinsiz kahvenin, kafein yoksunluğu belirtilerini hafifletebileceğini ortaya çıkardı.

  • Yeni bir çalışmaya göre, iyi bir kafeinsiz kahvenin alımı, kafein yoksunluğunun belirtilerini azaltır.

  • Katılımcılar, kahve içmeden 24 saat geçirdikten sonra, standart kahve ya da kafeinsiz kahve içtiklerine inansalar da inanmasalar da, sonrasında daha iyi hissettiler.

  • Çalışma, şaşırtıcı plasebo etkileriyle ilgili araştırmalara ilginç bir ektir.

(plasebo: fiziksel olarak iyileştirici bir güce sahip olmadığından, terapötik gücünü tamamen hastanın verilen ilacın işe yarayacak bir ilaç olduğuna olan inancından almaktadır.)

Yeni bir çalışmaya göre; eğer bir fincan kafeinsiz kahve, yeterince gerçek bir kahve gibi tat veriyorsa, kafein yoksunluğunun nahoş belirtilerini azaltabilir.

Sidney Üniversitesindeki araştırmacılar, bir fincan yüksek kaliteli kafeinsiz kahvenin, katılımcıların son bir fincan kafeinli kahveden 24 saat sonra yaşadıkları yoksunluk belirtilerini önemli ölçüde azalttığını buldu.

Çalışmadaki bazı bireyler ne içtiklerinin farkındayken, bazıları da kafeinsiz içtiklerinin farkında değildi. Şaşırtıcı bir şekilde, grupta ne içtiğini bilen kişilerin yoksunluk belirtileri de geriledi.

Çalışma, klinik çalışmalarda plaseboların ürettiği çoğu zaman şaşırtıcı olan faydalı etkileri açıklayan pek çok çalışmadan biridir.

Bir plasebo, genellikle kontrollü bir ilaç çalışmasında bazı katılımcılara uygulanan tedavi edici etkisi olmayan bir maddedir. Diğer katılımcılar, test edilen asıl ilacı alırlar. Plasebo alan kontrol grubu, araştırmacıların ilacı alanlar üzerindeki etkisini değerlendirebilecekleri temel ölçümler sağlar.

Katılımcılar, bazen kendilerine plasebo verildiğini bilmediklerinde, test edilen ilaçların beklenen yararlarını elde ederler.

Diğer çalışmalarda plasebo etkisi, “açık etiketli” yani kendilerine plasebo aldıkları söylenen plaseboları alan katılımcılarda da görülür.

Sidney Üniversitesi’nin çalışması, kahve içmeyi bırakmak isteyenler için kafein bağımlılığından kurtulmanın bir yolunu sunabilir.

Çalışma, Psychopharmacology Dergisi’nde yayınlandı.


Kahve ve Kafein

Amerikalılar kahveyi sever. Piyasa araştırma şirketi Drive Research’e göre, dört Amerikalıdan üçü her gün kahve içiyor ve %49’u günde üç ile beş fincan içiyor.

Birçoğu, kafeinin enerji etkisine bağlıdır ve kafeini onları daha uyanık ve odaklanmış hale getirerek kredilendirir. Ancak araştırma, kahvenin bundan daha fazlasını sunabileceğini iddia ediyor. Ayrıca, tip 2 diyabet, kalp yetmezliği, kolon kanseri, Parkinson ve Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir.

Gıda ve İlaç Dairesi(FDA), günde 400 miligramdan fazla kafein tüketilmemesini ya da miktarın dört-beş fincanı geçmemesini öneriyor.

Ayrıca kafein; çay, enerji içecekleri ve sodaların bir bileşenidir. Gıda ve İlaç Dairesine göre, hem bir gıda katkı maddesi hem de ilaçtır.

Kafein teknik olarak bağımlılık yapmasa da, kahve içmeyi bırakmak baş ağrıları, yorgunluk, uyku hali, asabiyet, depresyon, konsantrasyonun bozukluğu, bulantı, kas ağrısı ya da sertliği gibi yoksunluk belirtilerine neden olabilir.


Kafein yoksunluğu belirtilerini azaltmak

Bu belirtiler, yeni bir çalışmada kafeinsiz kahve ile azaltıldı ya da hafifletildi.

Çalışmanın baş yazarı Dr. Llew Mills “University of Sydney News”e “ ikna edici bir fincan kafeinsiz kahve, onu içen kişi kafeinsiz kahve içtiğini fark etmediğinde yoksunluk belirtilerini oldukça azaltma gücüne sahiptir.” diyor. “Ancak, bizim çalışmamız kafeinsiz olduğunu fark etseler bile yoksunluklarının yine de hafiflediğini iddia ediyor.”

Dr. Mills, Medical News Today’e kafeinsiz kahvenin “tadı kafeinsiz kahve gibi” olmadığı sürece işe yaraması gerektiğini söyledi.

Çalışma için araştırmacılar, Major Dickason’s adlı bir ABD markasını kullandılar. Dr. Mills “Sidney halkının kahve züppeleri olmasına rağmen katılımcılarımızı kandırmak oldukça kolaydı.” dedi.

Çalışma için, günde üç ya da daha fazla fincan kahve içen 61 ağır kahve içici tüketime 24 saat ara verdi. Bu sürenin sonunda, katılımcılar bir yoksunluk belirtisi anketi doldurdular.

Araştırmacılar bireyleri üç gruba ayırdı. Bir grup, kahve içecek izlemini verdi, bir gruba kafeinsiz içecekleri söylendi. Kontrol grubu olan üçüncü grup su aldı. İçeceklerini içtikten 45 dakika sonra, katılımcılar anketi tekrardan doldurdu.

Dr. Mills “Yalan söylediğimiz grubun kafein yoksunluklarında oldukça büyük azalma oldu.” dedi. “Ama şaşırtıcı bir şekilde, doğruyu söylediğimiz grup da yalan söylediğimiz grup kadar büyük bir azalma olmasa da kafein yoksunluklarında azalma olduğunu bildirdi.”


Etkiye ne sebep oldu?

Çalışmada yer almayan plasebo etkilerinin önde gelen araştırmacılarından Harvard Tıp Fakültesi’nden Dr. Ted Kaptchuk’a göre:

“Açık etiketli dürüst bir plasebo olarak kullanılan kafeinsiz kahvenin, çalışmanın en azından kısa bir süre içinde (45 dk) yoksunluk belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bir kanıt sağlıyor.”

Kafeinsiz içtiklerini bilen bir grup katılımcıların yoksunluk belirtileri hakkında Dr. Kaptchuk:

“Önemli olarak, beklentilerin dürüst plasebo etkilerinin bir bileşeni olmadığına dair klinik hastalar üzerinde uzun vadeli klinik araştırmaları destekleyen bu kafeinsiz etkiyle ilgili beklentiler yoktu.” dedi.

Ayrıca Dr. Mills uyardı:

“Bence, biliş ve öğrenmenin oynadığı rolü önemsememek hata olurdu. Beklenti yokken bile kafein tüketimini çevreleyen uyaranlara karşı sağlam bir koşullu tepkiye sahip olabileceklerini düşünmek kesinlikle olasılık dışı değildir.”

Dr. Kaptchuk’un açıkladığı gibi:

"Açık etiketli plasebo mekanizması, muhtemelen vücudun merkezi sinir sistemini - bazı insanlarda bazen – gerçek bir fincan kahve alıyormuş gibi belirtilerin benzer şekilde azalmasıyla tepki vermesine neden olan somutlaşmış kahve içme ayinine otomatik olarak ve bilinçsizce tepki vermesini içerir.”

Dr. Kaptchuk, "Sinirbilimdeki bu sürece, “tahmin kodlaması” ("Bayes Beyni" olarak da adlandırılır) denir ve belirti oluşumu için kritik olduğu kabul edilir." dedi.


Kaynak: MedicalNewsToday

Editör: Bilge Dua KÖSEN

bottom of page