top of page

🇦🇪 | Kendine Has Tadıyla Kadim Bir Kültür; TÜRK KAHVESİ

Güncelleme tarihi: 3 Mar

1543 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın Yemen Valisi olan Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi Anadolu’ya getirmiştir. Türk kültürüyle bağdaştığı için Türk kahvesi UNESCO tarafından 5 Aralık 2013 tarihinde somut olmayan kültürel miras listesine dahil edilmiştir.


Türk kahvesi, leziz tadı ve enerji düzeyini arttıran etkisiyle popüler ve yaygın bir içecektir.

Türk kahvesi hiçbir zaman sadece sabahları kafein ihtiyacımızın kaynağı olmamış, bilakis yüzyıllardır misafirperverliğin sembolü olarak nesilden nesile aktarılan Türk kültürünün bir parçası olmuştur.


Anadolu'da ilk kez 1543 yılında Osmanlı Yemen Valisi Özdemir Paşa'nın benzersiz tadı olan bu kahveyi Sultan Süleyman’a sunmasının şerefine her yıl 5 Aralık'ta Uluslararası Türk Kahvesi Günü kutlanıyor.


Kendine has tadı ve pişirme tekniğiyle Türk kahvesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun saraylarından hızla yayıldı ve 17. yüzyılda Osmanlı askerlerinin istemeden kahve çekirdeklerini Viyana kapılarının dışında bırakmasıyla Türk kahvesi Avrupa'ya ulaştı. Avusturyalılar kahve çekirdeklerini bulduktan sonra kahveyi kendi yöntemleriyle demlediler ve çok geçmeden Türk kahvesi, ince öğütülmüş "Arabica" çekirdeklerinden demlendiği için Batı Avrupa'da çok popüler oldu.


Kültürel Miras


Kahve, genellikle bakır veya paslanmaz çelikten yapılmış uzun saplı bir cezvede hazırlanır, küçük özel fincanlarda, genellikle bir bardak su ve Türk Lokumuyla servis edilir.

Türk kültürüyle özdeşleşmiş kahveyle ilgili bir diğer kültür de fal bakmaktır. Kahveyi içen kişi fincanı ters çevirir böylece fincanın kenarlarında kalan kahve telvesinin tabağa damlarken oluşturduğu şekiller yorumlanır.


“Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır’’ atasözüyle de Türk kahvesinin, Türk tarihinin ve misafirperverliğin bir sembolü olduğu belirtilmektedir.


Türk kültürüyle bağdaşması nedeniyle Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu "UNESCO", Türk kahvesini 5 Aralık 2013 tarihinde somut olmayan kültürel miras listesine dahil etmiştir.


Yerel ve uluslararası kutlamalar


İletişim Başkanlığı'nın Twitter hesabından "Kadim medeniyetimizin tüm dünyaya sunduğu Türk kahvesinin keyfini yaşıyoruz. Bugün 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü'nü kutluyoruz." paylaşımında bulundu.


Ayrıca bu tweette, kahvenin 1453 yılında Etiyopya ve Yemen'den İstanbul'a gelişini anlatan bir video da yer aldı.


Bu vesileyle İletişim Başkanı Fahrettin Altun, tüm ülkelerin Türkiye'deki büyükelçilerine Türk kahvesi ikramında bulundu.


Türkiye’nin Rusya Büyükelçiliğinde, Moskova Yunus Emre Kültür Enstitüsü'nün organizasyonuyla 5 Aralık Dünya Türk Kahve Günü kutlandı.

Rus ve Türk vatandaşlarının katıldığı etkinlikte, Türk kahvesinin kendine özgü pişirme yöntemi ve sunumu gösterildi.


Programa katılan Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar yaptığı konuşmada, Türk kahvesinin köpüğü, kokusu, hazırlama şekli ve ikram yöntemiyle dünyanın sayılı lezzetleri arasında bulunduğunu belirtti. Kahvenin Türkiye’ye geliş sürecini anlatan Samsar, "Türk kahvesi aynı zamanda bir kültürdür." ifadelerini kullandı.


Amerika Birleşik Devletleri'nde "Amerikan Türk Dernekleri Federasyonu" (TADF) ve "Turkish Coffee Lady Foundation" tarafından düzenlenen Türk Kahvesi Günü töreninde katılımcılar Türk kahvesi, canlı müzik ve geleneksel dans gösterilerinin keyfini çıkardı.


Kaynak: AA Editör: Bilge Dua KÖSEN


bottom of page