Kromofobi: Antik Sanatın En Büyük Komplosu
Sanatta renklere karşı bir önyargımız mı var? Matt Wilson, New York Metropolitan Sanat Müzesi'ndeki yeni bir serginin konusu olan ve “kromofobi” olarak adlandırılan bu durumun yüzyıllar içinde oluşmasına neden olan önyargıları araştırıyor.
Matt Wilson, Batı'nın renklere yönelik önyargılarının köklerini araştırdığı bu videoda "Sanat tarihçileri ve arkeologlar antik Yunan ve Roma sanat eserlerinin canlı renklerle boyandığına dair sağlam kanıtlara sahipler" diyor. New York Metropolitan Sanat Müzesi'nde yeni açılan Chroma adlı sergi, teknik renk mirasımızı ve sanat tarihinin derinliklerine uzanan bir önyargının köklerini araştırıyor. Sergi, antik polikrom çalışmaları alanında öncü olan Profesör Vinzenz Brinkmann ve Dr. Ulrike Koch-Brinkmann'ın UV ışığı kullanarak Yunan ve Roma heykellerinin orijinalde nasıl göründüğüne dair rekonstrüksiyonlar yaratarak antik renk tasarımlarını ortaya çıkaran araştırmalarına dayanıyor.
Yine de yol boyunca eleştirilerle karşılaştılar. Profesör Brinkmann, " Zevk sahibi muhafızlar... entelektüel insanlar - onlar bunu başaramıyor - çatışmak çok zor," diyor. Sanatçı David Batchelor'un “Chromophobia” adlı kitabında vurguladığı gibi bu bir eğilim. "Ne kadar çok okursam, renk karşısında gösterilen bu direnci o kadar çok fark ediyorum; renkleri öteki, kadınsı, oryantal, ilkel, çocuksu, kitsch(ucuz sanat-edebiyat) ya da kozmetik olarak ele alma eğilimi" diyor.
Bu videoda Wilson, yüzyıllardır süregelen bir yanlış anlaşılmayı sorgulayarak renklere neden değer vermediğimizi araştırıyor. Chroma'nın küratörü olan Sarah Lepinski'nin de belirttiği gibi: "Kitlelerin, antik Yunan ve Roma heykellerini ilk yaratıldıkları şekilde algılamamaları gerektiğini anlamaları önemli."
Kaynak: BBC
Editör: Hatice Zehra Şahin